‘Programmatische innovatie zoals Energiesprong blijft hard nodig’

08 feb ‘Programmatische innovatie zoals Energiesprong blijft hard nodig’

“Een programma zoals Energiesprong was en blijft nodig om nul op de meter op te schalen en te versnellen.” Dat zei Ferdi Licher, programmadirecteur Bouwen en Energie van Binnenlandse Zaken tijdens het Energy-Up event van de vereniging Stroomversnelling in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Licher nam daar samen met Hamit Karakus, algemeen directeur van Platform31 en Leen van Dijke, voorzitter Energiesprong het boek ‘Energiesprong voor de troepen uit’  in ontvangst. Dit boek bevat ‘het verhaal’ van ambitie tot het resultaat en van anekdotes tot de mensen die Energiesprong maakten.

“Het leest als een spannend jongensboek”, aldus Ferdi Licher. “Maar wat belangrijk is, is dat het ook resultaat heeft opgeleverd.” Volgens Ferdi Licher zijn die resultaten geboekt in een periode van crisis en ook nog eens in een tijd dat er nauwelijks politieke en bestuurlijke aandacht voor was.  “Na Parijs is er veel veranderd. Zowel links als rechts gaan iets met het klimaat en energie doen. In elk kabinet gaat dat gebeuren. Er zal worden geïnvesteerd.” Hij benadrukte dat de stip op de horizon weliswaar is gezet maar dat voor bestuurlijk Nederland nog niet duidelijk is hoe dat doel moet worden bereikt. “Mijn idee is dat we met een programmatische innovatie zoals Energiesprong nog niet klaar zijn. We zullen moeten opschalen en we zullen moeten versnellen maar dat gaat niet vanzelf.”

Volgens Hamit Karakus moeten we het vooral met elkaar normaal gaan vinden dat alles wat we bouwen en renoveren energieneutraal is. “Energiesprong heeft laten zien dat het kan maar we moeten nu de echte sprong maken en de samenleving in beweging brengen.” Leen van Dijke benadrukte dat het begint bij de bewoner. “Die moet het willen. De bouwers, de overheid de toeleveranciers en zéker de corporatiesector moeten zich meer en meer beseffen dat als bewoners perspectief hebben op een nul op de meterwoning het vervolgens een koud kunstje wordt om iedereen dezelfde kant op te krijgen. Energiesprong heeft ons in elk geval geleerd dat we af moeten van het in stand houden van de eigen ring en het dienen van de eigen belangen om een comfortabel product te maken dat bewoners graag willen.”

In ‘Energiesprong voor de troepen uit’ komen verschillende betrokkenen zoals onder andere Joost Nelis, directeur BAM Woningbouw, de grondleggers van Energiesprong Jan Willem van den Groep, Ivo Opstelten en Jasper van den Munckhof  en Jos van Dalen, hoofd woningbouw en woningvoorraad bij ministerie van Binnenlandse Zaken aan het woord. Centraal in het boek staat de wijze waarop de energietransitie vorm heeft gekregen centraal. Daarmee is de uitgave tevens een verantwoording aan de belastingbetaler. “Het is duidelijk dat iedere euro goed besteed is geweest”, aldus de programmadirecteur Bouwen en Energie.

Het boek ‘Energiesprong voor de troepen uit’ is digitaal verkrijgbaar via deze link

 

Foto: Ilse Wolf www.ilsewolf.nl