Pilot Nieuwbouw Sittard-Geleen, Born

01 mei Pilot Nieuwbouw Sittard-Geleen, Born

 

Energierekening Woonzorgcomplex slechts 300 euro per jaar.

Woningcorporatie Woonpunt ontwikkelde een nieuwbouw Woonzorgcomplex voor Stichting Pergamijn dat vrijwel energieneutraal is. De overeenkomst tussen de twee organisaties was meer huur in ruil voor lagere exploitatielasten. Het complex is januari 2014 in gebruik genomen.

Ambitie

Energieprestatie: EPC 0,24

 

Waarom een energiesprong?

Vanuit de gemeente Sittard-Geleen is een prijsvraag uitgeschreven voor het meest duurzame zorgproject. Dit sloot goed aan bij de ambitie van woningcorporatie Woonpunt om energieneutraal te ontwikkelen. Het streven van het project was om een energieneutraal gebouw te maken. Dit past goed bij de filosofie van Stichting Pergamijn dat duurzame huisvesting goed is voor hun concurrentiepositie. Bovendien is het project een win-winsituatie voor beide partijen, want Pergamijn is uiteindelijk goedkoper uit en de bewoners hebben meer comfort. En Woonpunt heeft een kwalitatief en duurzaam gebouw dat zijn waarde zal weten te behouden.

Projectbeschrijving

De nieuwbouw is bestemd voor 24 GGZ clienten en bestaat uit veertien kamers in groepsverband, tien kleinschalige appartementen, gemeenschappelijke ruimtes, een logeerkamer en een verblijf voor de 24- uurs dienst. De speerpunten van Pergamijn zijn om duurzamer te opereren en de aanvankelijke ambitie voor dit project was een EPC=0. Financieel bleek dit niet optimaal en hierdoor is het gebouw uitgekomen op EPC=0,24.

Om dit project te realiseren zijn de volgende partijen betrokken:
– Woningcorporatie Woonpunt: initiatiefnemer en eigenaar gebouw
– Gemeente Sittard-Geleen: aanjager duurzame projecten in de zorg
– Stichting Pergamijn: huurder van het gebouw
– Wauben Architecten: ontwerp
– Laudy Bouw & Ontwikkeling (onderdeel van Ballast Nedam): uitvoering
– Bouwens Elektrotechniek: installaties
– Offermans Timmerwerken: onderaannemer houtenskeletbouw
– Helwig kozijnen: leverancier kurkkozijnen

Proces

De communicatie is in de traditionele organisatievorm over het algemeen goed verlopen. Stichting Pergamijn is vanaf het begin van het project in het proces betrokken door Woonpunt. De partijen hebben het project benaderd in de vorm van een prestatiecontract en dit leidt tot minder aanbestedingsrisico’s. Het enige grote struikelblok was het voorbereidende bodemonderzoek waar men in de uitvoeringsfase meerkosten aan heeft overgehouden.

Gebouwprestatie

De nieuwbouw van EPC=0,24 heeft de volgende eigenschappen:
– Wandisolatie (Rc=10,0)
– Dakisolatie (Rc=8,05)
– Vloerisolatie (Rc=6,5)
– Glas (U waarde=0,8)
– Individuele warmtepomp met bodemlussen (incl. koeling)
– Balansventilatie met warmteterugwinning
– PV panelen van 230m2 en zonnecollectoren van 15m2.

Van tevoren is er een intentieverklaring getekend waarin staat dat Stichting Pergamijn 300 euro op jaarbasis betaalt voor de energierekening, in ruil voor lagere exploitatielasten. Voorwaarde voor deze rekening is dat de opdrachtgever duurzame apparatuur aanschaft zoals LED verlichting en hot-fill apparaten.

Actuele status 1e kwartaal 2014
Het gebouw is volledig opgeleverd en in gebruik genomen door stichting Pergamijn.

Samenwerking

Vraagzijde: Woningcorporatie Woonpunt en stichting Pergamijn
Aanbodzijde: Laudy Bouw & Ontwikkeling, Bouwens Elektrotechniek en Offermans Timmerwerken
Kenniszijde: Wauben Architects

Contact

Stichting Woonpunt
Ralph Herben
Email: r.herben@woonpunt.nl